viernes, 24 de abril de 2009

C.R.D.O. BIERZO


"BIERZO" é unha das entidades colaboradores do PONTEVIÑO WINE MEETING, que se celebrará o Luns 4 de Maio no Hotel Pazo Los Escudos. Pola tarde terá lugar unha cata a cegas destes viños.

Web: www.crdobierzo.es

A HISTORIA
Xa hai uns 2.000 anos, as citas de Plinio el Viejo e Estrabón refírense á existencia de viñedos na actual bisbarra do Bierzo, que orixinariamente é o derivado da cidade prerromana Bergidum. Non obstante, a maior expansión de viñedo no Bierzo, estivo vinculada ao desenvolvemento dos mosteiros medievais, sobre todo os cistercienses, por ser o viño, por unha parte, elemento esencial para o culto e porque ademais, era considerado básico para a súa alimentación.
Tras séculos de produción e despois de conseguir certo renome en mercados de Galicia e Asturias, os viños do Bierzo sufriron un golpe terrible a finais do século XIX, cando unha praga de filoxera acabou practicamente coas vides, provocando unha forte crise económica que provocou, mesmo a emigración de gran número de persoas.
A produción restableceuse durante a primeira metade do século XX, grazas aos enxertos realizados con vides americanas, e o viño recuperou o importante papel que tivera na economía da zona. Na época dos sesenta xurdiu un fenómeno novo, o movemento cooperativo, que xogaría dende entón e segue xogando na actualidade un papel moi importante na produción duns viños cuxa calidade se viu plenamente recoñecida en 1.989, cando o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación concedía a Denominación de Orixe aos viños do Bierzo.


SITUACIÓN XEOGRÁFICA
Situada ao Noroeste da Provincia de León. Con 2.954,28 km2, El Bierzo cobre o 18% da superficie Provincial. Xeograficamente limita coas provincias de Ourense, Lugo, Asturias, e coas seguintes zonas leonesas: A Montaña (Murias de Paredes e Laciana), La Cabrera e a Meseta, sendo polo tanto unha zona de transición entre Galicia, León e Asturias.
A zona de produción dos viños amparados por esta Denominación de Orixe está constituída polos terreos situados nos termos municipais que o Consello Regulador considera aptos para a produción de uva; Na provincia de León: Arganza, Bembibre, Borrenes, Cabanas Raras, Cacabelos, Camponaraya, Carracedelo, Carucedo, Castropodame, Congosto, Corullón, Cubillos del Sil, Fresnedo, Molinaseca, Noceda, Ponferrada, Priaranza, Ponte Domingo Flórez, Sancedo, Veiga de Espinareda, Villadecanes, Toral de los Vados e Villafranca del Bierzo.
O Bierzo é un conxunto de pequenos vales na zona montañesa e unha ampla e chaira depresión, o baixo Bierzo, que van configurar os tipos de cultivo.

VARIEDADES AUTORIZADAS
MENCIA: Variedade considerada como principal nesta Denominación, ocupa o 65% da uva que se cultiva Nel bierzo.
GARNACHA TINTUREIRA: Tintureira, Alicante Bouchet.
GODELLO: Variedade branca
DONA BRANCA: Variedade branca
POMBO: Variedade branca, tamén denominada Xerez, Listan.
MALVASIA: Variedade branca de maduración temperá
CARACTERÍSTICAS ORGANOLÉPTICAS DOS VIÑOS.
  • VIÑOS BRANCOS
Fase Visual.
Cores claras con reflexos amarelo palloso sobre todo se figura a variedade Godello, facéndose máis amplo se entra en maior proporción a Dona Branca.
Fase Olfactiva.
Aromas primarios intensos, con carácter marcadamente froiteiro: mazá golden e froitas maduras dependendo da variedade, mantendo un toque herbáceo en certos viños. Aromas secundarios delicados e longos de carácter alcohólico.
Fase Gustativa.
Debido á mestura de variedades que interveñen para achegar calidades ao equilibrio final, a fase gustativa é completa en sensacións, apreciando tons doce con acidez viva e postgusto longo satisfactorio. Variedades como Dona Branca e Malvasía achegan características de padal e corpo.
  • VIÑOS ROSADOS
Fase Visual.
Gama de cores dende o rosa pálido ao rosa amorodo.
Fase Olfactiva.
Aromas primarios que recordan a variedade Mencía: Intensidade media, finos e de carácter afrutado, amorodo, framboesa e tons doce a froitas maduras se a mestura é con viños brancos.
Fase Gustativa.
Suaves e cálidos, de constitución plena con postgusto froiteiro.
  • VIÑOS TINTOS DO ANO
Fase Visual.
Vermello guinda con importantes matices violáceos en capa fina que nos descobre a súa xuventude.
Fase Olfactiva.
Expresión aromática intensa que remata en froitos silvestres: amoras, framboesas, amorodos. Francos en nariz apreciándose tamén matices metálicos e de lousa húmida, característicos da variedade Mencía.
Fase Gustativa.
Suaves en ataque en boca, paso elegante, untuoso e aveludo, equilibrados en taninos e acidez. Retrogusto persistente da variedade.
  • VIÑOS DE CRIANZA E RESERVA
Fase Visual.
Ampla gama dende o vermello guinda ao vermello tella. Bágoa potente e fina.
Fase Olfactiva.
Recordos de aromas primarios da variedade Mencía, evolucionados a froitas pasas (figos pasos, ameixas, etc.).
Toque de madeira fino e delicado, tabaco, froitos secos, regalicia e aromas especiados.
Fase Gustativa.
Paso amplo e aveludo. Sabores delicados a madeira, vainilla, froitas doce, pasas, con postgusto potente e marcadamente alcohólico.

0 comentarios:

Publicar un comentario